Interjú Mándi Lászlóval, a 6 ellenzéki párt közös országgyűlési képviselőjelöltjével Hajdú-Bihar megye 2. sz. választókörzetében

Mivel foglalkozik, amikor épp nem politizál?

Könyvelő vagyok és családapa – ez a két szerepem a politika mellett minden időmet lefoglalja. Kisfiam 8 hónapos, és igyekszem annyi időt vele tölteni, amennyit csak tudok. Korábban, amikor volt lehetőségem rá, szabadidőmben horgásztam. Most ha szeretnék se könnyen találnék erre helyet Debrecen környékén.

A kiszáradt horgásztavakra gondol?

Igen, sajnos hiába volt egyértelmű már 15-20 éve, hogy ha nem teszünk semmit, a Debrecen környéki tavak sorra ki fognak száradni, a politikusok semmit sem tettek. Pedig a CIVAQUA-program tervei már a 2000-es évek elejétől készen voltak. Mégis a Momentum Debreceni szervezetének aláírásgyűjtése kellett hozzá, hogy a városvezetés és a kormány komolyan vegye a felelősségét.

10.000 aláírást gyűjtöttek a tavak és a Nagyerdő vízellátását biztosító CIVAQUA-program beindításáért. Sikerült eredményt elérniük?

Annyiban mindenképp, hogy kormányzati ígéretek érkeztek, és kiírták a közbeszerzéseket is. De sajnos az elmúlt 12 évben azt látjuk, hogy a nagy csinnadrattával beharangozott projektek egyszer csak megtorpannak, eltűnnek, megváltoznak. Így aztán a CIVAQUA esetén sem lehetünk már biztosak semmiben. Illetve egy dologban igen: ha április 3-án a Parlamentbe szavaznak a Debreceniek, az első dolgom lesz utánanézni, hol tart ez a beruházás. És mindent meg fogok tenni a teljes program megépítésének felgyorsításáért.

Miért lesz ez jó a debrecenieknek?

A CIVAQUA egyrészt újjáéleszti az erdőspusztai tavakat: a Fancsikát, a Vekerit, a Mézeshegyi tavat. Ez persze még nem lesz elég: az én terveim ennél többről szólnak. Kormányváltás esetén forrásokat fogok keresni egy európai színvonalú kirándulóövezet kialakítására az Erdőspusztán. Bicikliutakkal, pihenőhelyekkel, kilátókkal, vendéglátó-egységekkel, és persze az újjáéledt tavak lehetőségeinek kiaknázásával. Hatalmas igény van erre a debreceniek körében, mert alig van olyan zöldövezet a város környékén, ahová kimozdulhatnának. Az egyik ilyen épp a Nagyerdő, melynek ugyancsak megállítaná a kiszáradását a CIVAQUA. És persze vizet hozna az alig csordogáló Tócó-patakba is.

Ha már Tócó-patak: a Tócóvölgy melletti Nagyrét területével kapcsolatban is vitába keveredett a városvezetéssel…

Valóban nem néztem szótlanul, hogy a város egyik legnagyobb zöldterületének ⅔-át lebetonoznák, és egy gigaberuházás keretében egy 1000 lakásos lakóparkot építenének ott. De nemcsak én nem értek ezzel egyet: az itt élők többsége sem. A lakópark ellen indított petíciónkat már több mint 2500-an írták alá… 

Mi lenne a javaslata?

Először is el kell felejteni, hogy ezen a területen további beépítést engedélyezzenek. Már így is rendkívül túlzsúfolt ez a városrész. Több ezer új lakó és 1000-1200 új autó megjelenése végletekig túlterhelné az utakat, a bölcsődéket, óvodákat, orvosi rendelőket. Nőne a légszennyezés, a zajszennyezés, és élhetetlenné válna a városrész. Helyette inkább egy zöld szabadidőparkot kellene itt kialakítani, harmóniában a természettel. Nagyon hiányzik ez egész Debrecenből, hiszen a 200 ezres városnak csupán egyetlen valamirevaló, gondozott zöldövezete van. Lakásépítésre pedig szükség van – de nem itt!

Hol építene lakásokat Debrecenben?

Ott, ahol ez a leglogikusabb: a déli városrészben. Hiszen az elmúlt években számos új munkáltató költözött a Déli Ipari Parkba – az ő munkatársaik szívesen költöznének a munkahelyeik közelébe. Minden adott lenne ahhoz, hogy egy olyan lakóövezetet hozzunk létre, ahonnan nem kell messzire ingázni a munkába. Ez csökkentené a város légszennyezettségét és közlekedési útvonalainak terheltségét is.

Milyen más vállalásai lennének még Debrecen újdonsült országgyűlési képviselőjeként?

Ahogy azt programom kapcsán többször kifejtettem: nagyságrendekkel több állami támogatást fogok szerezni az önkormányzati utak felújítására. Nemcsak Debrecenben, hanem az egész országban szükség van erre, mert borzalmas állapotban vannak az útjaink. A kertségi területeken a földutak leaszfaltozását és a közvilágítás kiépítését is befejezzük. Mert bármilyen hihetetlen, még ilyen problémák is vannak az állítólag dübörgő gazdaságú Debrecen városában. Ugyancsak kiemelten fontos teendő, ami benne van az ellenzék közös kormányprogramjában, hogy EU-s források felhasználásával újra kell indítani a Panelprogramot. A debreceni panelházak ⅔-a felújításra szorul, de a Fidesz teljesen elsorvasztotta a korábban sikeres panelprogramot. Ezt fogjuk most újranyitni, az Európai Uniótól érkező források felhasználásával.

Ha már Európai Unió: nem tartanak az EU-s támogatások befagyasztásától?

Az a helyzet, hogy eldöntött tény: ha a Fidesz marad, nem jön több EU-s pénz Magyarországra. Az Európai Unió ugyanis megelégelte, hogy a fideszes üzleti körök az elmúlt években egész egyszerűen ellopták az Unióból érkező támogatások jelentős részét. Valamint azt sem nézik tovább tétlenül, hogy a Fidesz két lábbal tiporja azokat az alapértékeket, melyekre Európa épült. Ezért ha azt akarjuk, hogy újranyíljanak az EU-s pénzcsapok, akkor kormányváltásra lesz szükség. Ugyanis csak az ellenzék vállalásai jelentenek garanciát a korrupció visszaszorítására és a jogállamiság helyreállítására.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Például azt, hogy kormányváltás esetén csatlakozni fogunk az Európai Ügyészséghez. Így a NER üzleti körei által elkövetett bűncselekményeket európai szinten fogják kivizsgálni. A hazai korrupcióellenes harc élére pedig a választásokon a Momentum színeiben induló Hadházy Ákos áll majd, akinek a neve garanciát jelent bárki számára. Fontos, hogy mindenki megértse: ha a Fidesz nyer, nem jön több támogatás az EU-tól, erre csak az ellenzék győzelme esetén van garancia.