Olyan kormányra lenne szükség, amelyik nem magára, hanem a magyar emberekre költi az uniós forrásokat

Mihálik Edvinnel, Szeged Zöld Város programért felelős tanácsnokával, Szeged és a Homokhátság momentumos képviselő-jelöltjével beszélgettünk a városról, Magyarországról és Európáról. Az interjúból kiderül, hogy hogyan látja a fiatal politikus városának szerepét Európában és milyen jövőt képzel el Magyarországnak.

 

– Kezdjük talán ezzel a hosszú titulussal, mégis mivel foglalkozik egy “Zöld Város programért felelős tanácsnok”?

 

Tényleg jó hosszú cím, én magam is sokszor lerövidítem zöld tanácsnokra. Először is fontos tudni, hogy egyéni önkormányzati képviselő vagyok, Újszeged-Odessza választókerületben. Botka László polgármester úr kiemelten kezeli a klímabarát beruházásokat, ezért megválasztásom után arra kért fel, hogy a zöld ügyeket is én képviseljem a közgyűlésben. Igyekszem olyan kezdeményezéseket behozni a helyi politikába, amiknek a segítségével valóban Szeged lehet a legzöldebb magyar város.

 

Nagyon büszke vagyok arra, hogy a kezdeményezésemre tavaly a nyári hétvégékre a szegedi rakpartot visszaadtuk a gyalogosoknak és a bicikliseknek. Rettentő népszerű családi programok kerültek megrendezésre a rakparton és a várost jelölték az European Mobility Awards díjára is – több nyugat-európai nagyvárost sikerült magunk mögé utasítanunk, végül második helyezést értünk el. Természetesen a kreatív helyi kezdeményezések mellett a Zöld város program gerincét az uniós források segítségével megvalósított beruházások alkotják. Így az Európai Unióhoz való viszony helyi szinten is kulcskérdés.

 

– Pedig egyre viharosabb Magyarország és az Európai Unió viszonya. Ön hogy látja, mi ennek az oka és hová vezet ez?

 

Az Európai Unióval problémája elsősorban a Fidesznek és Orbán Viktornak van. Én azt hiszem, és a felmérések is ezt támasztják alá, hogy a magyar emberek nagy többsége örül annak, hogy Magyarország EU tagállam. A vak is látja, hogy mennyi előnnyel jár az uniós tagság és nem csak a fejlesztési forrásokra gondolok. Az én generációm számára magától értetődő, hogy egy magyar állampolgár szabadon utazhat Európában, tanulhat és munkát vállalhat nyugaton. Hazánk gazdasági és külpolitikai érdekei is ebbe az irányba mutatnak.

 

Az elmúlt években azonban a Fidesz távolodni kezdett az európai értékrendtől, konfliktusba keveredett a saját keresztény-konzervatív pártcsaládjával is. Ennek a nézeteltérésnek pedig egyre inkább áldozatául esik a nemzeti érdek is – na ez az, ami elfogadhatatlan számomra. Egyetlen párt miatt egy egész ország kerül hátrányos helyzetbe, hiszen gyengül az érdekérvényesítő képességünk és a befolyásunk az uniós döntésekre.

 

– Szóval ezek a problémák helyi szinten, akár Szegeden is érzékelhetők?

 

Az önkormányzatban az a célunk, hogy mind a magyar kormánnyal, mind az EU-val jó munkakapcsolatot tartsunk fenn, hiszen így tudjuk a legtöbb fejlesztést Szegedre hozni. Büszkék vagyunk arra, hogy a megyei jogú városok közül Szeged nyeri el a legtöbb uniós pályázatot. Viszont az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy a kormány inkább elveszi a pénzt a várostól, mint hogy támogatna minket. Jó példa erre, hogy csak a járvány alatt 10 milliárd forintot vontak el a Szegedtől, ezzel nagyobb kárt okoztak, mint maga a koronavírus. Szerencsére a költségvetést az elmúlt évek fegyelmezett gazdálkodásának köszönhetően így is sikerült egyensúlyban tartani. De a kormány ezt a 10 milliárdot a szegedi lakosoktól vette el, hozzátenném indokolatlanul és igazságtalanul. 

 

A kormány hibája az is, hogy nem fogadták el határidőre Magyarország pályázatát az EU-s helyreállítási alapra, ugyanis nem voltak beépítve megfelelő korrupció elleni garanciák. Ez az alap 2500 milliárd forintot jelentene Magyarországnak. Csak, hogy értsük ennek az összegnek a súlyát: a 2500 milliárdból lakosságarányosan 40 milliárd forint illetné meg Szegedet. Ehhez képest a Stefánia-Móra-part-Roosevelt tér felújítás mindössze másfél milliárd forintba került. Nagy segítség volna, ha olyan kormányunk lenne, amelyik háborúzás helyett szövetségeseket keres Brüsszelben, az EU-s pénzeket pedig az emberekre és nem pedig a saját gazdagodására költi el. Szerintem ez a tétje a 2022-es parlamenti választásoknak is.

 

– Említette, hogy sok fejlesztés valósult meg EU-s támogatással Szegeden. Tudna mondani pár példát?

 

Nemrég fejeződött be a városközpont egy jelentős részének a rekonstrukciója, amit részben uniós támogatásból finanszírozott a város. Ennek a fejlesztésnek a keretében megújult a teljes Stefánia, a Móra park és a Roosevelt tér is új modern játszóteret kapott. Folyamatosan zajlik a szegedi óvodák és iskolák felújítása és fűtéskorszerűsítése is. De ugyanígy EU-s forrásból újult meg pár éve a város egyik legnagyobb zöldterülete az újszegedi Erzsébet Liget, ahová azóta is rengetegen járnak kikapcsolódni. Jelenleg is épül a város geotermikus fűtési rendszere, mely több tízezer háztartásnak fog fenntartható módon, károsanyag kibocsátás nélkül meleget szolgáltatni. Az EU-ból érkező támogatások nélkül ez mind nem valósulhatna meg.

 

– A geotermikus fűtési rendszerről sokat lehetett hallani a sajtóban az elmúlt években. Tudna egy kicsit többet mesélni a projektről?

 

A rendszer kiépítése a város történetének egyik legnagyobb energetika beruházása, ami évtizedekre meg fogja változtatni  Szeged energiagazdálkodását. A beruházás költsége 22 milliárd forint, amiből nagyjából 10 milliárdot áll az EU. A geotermikus kutakból nyert melegvíznek hála, fele annyi fosszilis energiahordozót kell majd felhasználni a távfűtéshez, ezzel évente 23 ezer tonnával kevesebb szén-dioxidot fog termelni Szeged. Ha elkészül, akkor Reykjavík után ez lesz Európa második legnagyobb geotermikus fűtési rendszere, amivel Szeged vitathatatlanul felkerül a legzöldebb európai városok térképére.

 

– Ilyen sok, sikeres fejlesztés ellenére is úgy gondolja, hogy lehetne jobban is használni az uniós forrásokat?

 

Egyre inkább azt látom, hogy Szeged a ritka kivételek egyike. Nekünk konkrét elképzeléseink vannak arról, mit akarunk elérni: azt hogy Szeged legyen a legzöldebb magyar város. Abban, hogy ilyen sikeresek a városi beruházások, nagy szerepe van Botka László polgármester úrnak és Nagy Sándornak aki Szeged momentumos városfejlesztési alpolgármestere. Zöld tanácsnokként én is igyekszem mindenben segíteni a munkájukat és ez az együttműködés nagyon jól bevált, az eredményeink magukért beszélnek. Sok más településen azonban azt látjuk, hogy az uniós források elsősorban nem az emberek javát szolgálják, hanem egy szűk kör vagyonát gyarapítják.

 

– Szóval úgy látja, hogy országos szinten súlyos problémák vannak a támogatások felhasználásával?

 

Hadházy Ákos, aki harcostársam a Momentumban, hiánypótló munkát végez ezeknek az ügyeknek a felderítésében. Neki köszönhetően tudjuk, hogy mennek a dolgok: Az elmúlt években az uniós támogatások jelentős része a Fidesz holdudvarában landolt. A fejlesztések vagy nem valósultak meg, vagy pedig használhatatlan eredménnyel jártak. Naphosszat lehetne sorolni a kamu cégfejlesztéseket, az üresen álló félkész betonépületeket, és a meg nem valósul programokat, amiken keresztül a kormányközeli figurák eltették ezeket a támogatásokat. Ennek pedig végső soron a magyar emberek isszák meg a levét.

 

– Beszélgessünk egy kicsit az ellenzéki előválasztásról és a 2022-es országgyűlési választásokról. Milyennek érzi a saját esélyeit Szegeden?

 

Én optimista vagyok, mind az előválasztás, mind a ‘22-es kormányváltás tekintetében. Természetesen tudom, hogy rengeteget kell még dolgoznunk a győzelemért, de úgy gondolom, hogy ha beletesszük a megfelelő munkát kampányba, akkor le tudjuk győzni jövő áprilisban a Fideszt, helyi szinten és országosan is. Szegeden a Momentum mellett az MSZP és a Párbeszéd is engem támogat az előválasztáson, így már létrejött az az összefogás, ami a korábbi is nyerni tudott a városban. Szerintem most is így lesz és utána egyesült erővel megyünk neki az országgyűlési választásoknak.

 

Én az önkormányzati munkám mellett minden nap járok kampányolni és beszélgetek az emberekkel. Azt látom, hogy nagyon sokan elégedetlenek a kormány válságkezelésével és nem értenek egyet a Fidesz Kína és Oroszország felé húzó politikájával. Ha ők mind elmennek szavazni jövőre, akkor szerintem minden esélyünk meg lesz leváltani ezt a kormányt.

 

– Jövőre minden kiderül. Mi sok sikert kívánunk és köszönjük az interjút.

 

Köszönöm a lehetőséget!

Köszönjük Mihálik Edvinnek az interjúban való részvételt!