Összefogás a kormányváltás után

 Beszélgetés Ceglédi Zoltánnal

 

Az esemény

Augusztus elején egyesületünk szervezésében megrendezésre került egy kellemes beszélgetés Ceglédi Zoltán, magyar politikai elemzővel. 

Az esten témaként szerepelt a 2021. őszi előválasztás, egy esetleges ellenzéki győzelem következményei, továbbá résztvevőink kérdésekkel, meglátásokkal tehették még értékesebbé, érdekesebbé az eseményt.

Szeretnénk kiemelni Pejkó Imre, ifjú aktivistát, aki moderálásának köszönhetően mindenki kérdései, felvetései meghallgatásra találhattak.

Ceglédi Zoltán

NINCS ROSSZ GYŐZELEM, NINCS JÓ VERESÉG

Hallom a hangokat az ellenzékből: ha „csak” egyszerű többséggel rendelkeznek 2022-től, úgy nem tudnak mit tenni. Ez önfelmentő butaság. Hallom azt is, hogy praktikusabb lenne egy kis különbségű Fidesz-győzelem, 105 mandátummal. Ez önleleplező gazemberség.

Fontos vitánk, hogy mit lehet kezdeni a NER 12 éve betonba öntött hatalmi struktúrájával. Nos, rengeteget lehet tenni „sima” többséggel. Például költségvetést írni, amivel kihúzom a töltőből a Fidesz droidjait. A Botka-féle „fizessenek a gazdagok” azt jelentette volna, hogy nem csak felülvizsgálom, de szét is adóztatom a Lőrinc-vagyont. Plusz elvágom az uniós pénzektől. Sőt, mivel a rendőrség az enyém, mostantól nem tologatnak aktákat elévülésig, hanem kiszállnak minden tolvajhoz. Sőt, mivel a minisztérium is az enyém, nem ülnek 90 napot a közérdekű adaton, hogy aztán használhatatlan, szkennelt pdf-et küldjenek.

Mindig is utáltam, amikor Tarlós István a kilencedik főpolgármesteri évében is azon nyekergett, hogy csinálná, de a beste Demszky öröksége miatt nem megy. Akkor ne tessék jelentkezni a feladatra! Itt is ugyanez a helyzet: aki miniszterelnököt jelöl, ne keressen kifogásokat arra az esetre, ha nyer!

Nem mellesleg: ha a Fidesz ellenzékbe kerül, legott Orbán Viktor lesz a hatalomkoncentráció fellögybölésének legnagyobb híve. Ó, igen, mondja majd, adjuk vissza az önkormányzatoknak a pénzt és jogokat, ne a Fekete-Győr-kormány döntsön mindenről! Ó, persze, válasszák a helyiek az iskolaigazgatót, ne Pálinkás József minisztériumában jelöljék ki. Mikor fideszes miniszter volt, akkor sem bíztuk rá! Egy új kormány partnert talál a cinikus Fideszben ahhoz, hogy lebontsák az orbáni hatalmi struktúrát. Lesznek megint vizsgálóbizottságok, jön egy kiegyensúlyozottabb médiaklíma is. Ha pedig akkora jogállami demokrata az ellenzék, akkor visszaállítja a fékek és ellensúlyok rendszerét. Nem csak beülni akarnak Orbán irányítópultjához, hogy ők nyomkodják a gombokat.

Innen pedig logikusan lépünk a „kis különbséges vereség” forgatókönyvéhez. Iszonyú gazemberség. Ez nem más, mint a 2010 előtt hatályban volt 70-30 osztozkodás visszaállítása. Az ellenzéki szavazóknak győzelemként eladni, hogy Orbán Viktor maradt a miniszerelnök, zsinórban negyedszer, csak nincs kétharmada? Komolyan? Akkor oké a Velejéig Rothadt Rezsim Fasiszta Diktatúrája? Eleve vékony jégen közelít az ellenzék 2022-höz. Felmentést csak a két szélsőértéknek tudok adni: Gyurcsánynak azért, mert ő legalább verte már meg Orbánt, a Momentumnak meg azért, mert nem tagjai a parlamentnek, nem az ő cinkosságukkal vagy tehetetlenségükkel segítve ette meg a NER a törvényhozást. De a többiek? Beszéljünk erről egy kicsit:

Az ellenzéki vezetők többségének a politikai életműve úgy fest, hogy háromszor is indultak a választáson, de a Fidesz mindig kétharmadot szerzett. Ők meg beültek a milliókért.

AZ ÍRÁSNAK ITT NINCS VÉGE, A TOVÁBB OLVASÁSÁHOZ … 

Egyesületünk tevékenysége

Amennyiben tetszik munkásságunk, olvasd el tanulmányainkat, kutatómunkáinkat is az Európai Uniót érintő ügyekről!