Küzdelem a korrupció, egyenlőtlenség és a Status Quo ellen.

A Forbes 2018-as ‘30 Under 30 Europe’, – azaz 30 legtehetségesebb európai fiatal 30 alatt – listájának közéleti kategóriájában képviselik magukat talentumok egészen Portugáliától Ukrajnáig, Svédországtól Görögországig.

25 különböző országból kitüntetett fiatalokkal az idei lista tökéletesen képviseli Európa politikai diverzitásának valódi lényegét.

Az idei csapat, a politikai és ideológiai különbségek, az elsődleges problémák és kormánnyal kapcsolatos alapvető meggyőződések ellenére, közös küldetéssel rendelkezik: egy jobb jövő építése az európaiak számára.

Jobb demokrácia kiépítése

Vegyük példának okáért Dr. Vyacheslav Polonskit, az Avantgarde Analytics megalapítóját. Amikor éppen nem az AI – mesterséges intelligencia – demokráciára gyakorolt hatásáról tart előadást, etikus adatbányászatot és gépi tanulást használ a politikusok segítésére, hogy megértsék a közvéleményt a demokrácia személyre szabásának érdekében.

Hasonlóképpen, a CitizenLab társalapítói, Wietse Van Ransbeeck és Aline Muylaert, egy digitális infrastruktúrát építenek, amely lehetővé teszi az önkormányzatok számára, hogy kapcsolatba lépjenek az állampolgárokkal. Elsőként Brüsszelben, Belgium, valamint Flandria fővárosában alakították ki ezt a rendszert, azonban mára már több mint 50 európai városban használják.

 

A listán szereplő egyéb vállalkozók közé tartozik Nicolas Bustamente, a Doctrine alapítója, akinek az alkalmazása gépi tanulás segítéségével elemzi a francia és európai jogot, valamint a bírósági döntéseket, ezzel betekintést nyújt a jogi szakembereknek.

A Linkilaw alapítója, Alexandra Isenegger platformja összekapcsolja a jogi szakértőket a kisebb-nagyobb startupokkal, míg a Don Ceder ügyvédi iroda, Ceder Advocatuur, az alacsony jövedelmű családokat védi, akiket az adóhatóságok jogellenesen céloznak meg. 

A kormányok elszámoltatása

 

Ceder nem az egyetlen, aki a kormány felelősségre vonásáért harcol. Kristina Tremtoni több fronton is a korrupció ellen küzd Görögországban – amelyet a Transparency International az Európai Unió második legkorruptabb országának rangsorolt -. Tremptoni kidolgozott tanácsot, útmutatást nyújtott be a görög honvédelmi miniszternek a korrupció, visszaélések, kül-, valamint diaszpóra kapcsolatok irányelveivel kapcsolatban.

Florin Badita, a Corruption Kills alapítója, kampányt vezetett, hogy segítsen megállítani a romániai korrupciós ügyek dekriminalizálását, ahol az összveszteség kevesebb mint 45,000 €, azaz körülbelül 16 millió forint. Badita számos állami sikkasztás felfedésénél oknyomozó újságírókkal dolgozott együtt.
Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom pártvezetője, felszólalt Orbán Viktor és annak antidemokratikus politikája ellen. A Momentum NOlimpia kampánya sikeresen szerepelt a budapesti olimpiai pályázat ellen.

A változást hozó politikusok

 

 Fekete-Győr mellett négy másik pártvezető szerepel a listán, köztük Francisco Rodrigues Dos Santos, a portugál CDS-PP Juventude Popular párt elnöke, Flavia Kleiner, a svájci Operation Libero társalapítója és vezetője, Marcelina Zawisza, a lengyelországi Razem társalapítója, pártvezetője, továbbá – a korábban említett – Ceder, az amszterdami ChristienUni párt vezetője.

A politika további feltörekvő tehetségei közé tartozik a nemzeti parlamentek három tagja.

Hanna Sarkkinen, finn képviselő, a Women Parliamentarians Network elnöke, aki a gazdasági egyenlőség és a globális fenntarthatóság előremozdításán dolgozik. Mihaela Spătaru, a moldovai parlament nemzetbiztonsági, védelmi és belügyi bizottságának egyetlen női tagja, a kiberbiztonsági kérdésekre, valamint az európai integráció fokozására összpontosít. A Nemzetgyűlés (Franciaország) képviselője és a ruandai népirtás egyik túlélője, Hervé Berville a Külügyi Bizottság tagja és az Emmanuel Macron elnök által vezetett többségi párt, a La République En Marche szóvivője.

Menekültek és európai immigráció 

A folyamatosan alakuló menekült és bevándorlási kérdések továbbra is nagy fejtörést okoznak az európai politikai életben. 

Máltán Sara Ezabe Malliue, miután fejkendője miatt diszkrimináció érte, társalapítója lett a #RedefiningUs mozgalomnak, majd a Her Majesty’s Young Leaders program tagjává vált, ahol az ország királyi vezetői előtt oszthatta meg egy túlnyomórészt keresztény országban történt muszlim tapasztalatait.

Mina Jaf, iraki kurd menekült megalapította a Women Refugee Route-ot, amely a női menekültek önvédelemre való sarkallása érdekében jött létre, valamint Fehéroroszországban, egy antidemokratikus országban, Anisia Kozliuk mindent kockára tesz, hogy az emberi jogi eszméket népszerűsítse. Lisa-Maria Sommer és Nina Poxleitner, a More than One Perspective társalapítói, Ausztriaban pragmatikus hozzáállásukkal demonstrálják, hogy a menekülteknek mekkora gazdasági és üzleti értékpotenciáljuk lehet.

Az alábbi fordítás a “Forbes: Fighting Corruption, Inequity, And The Status Quo: The 30 Under 30 Europe, Law And Policycimű cikke alapján készült.

https://www.forbes.com/sites/chrisdenhart/2018/01/21/30-under-30-europe-law-and-policy-2018/?sh=6d4bc53e2b8f

Nem tükrözi egyesületünk álláspontját, csupán betekintést próbálunk nyújtani az EU-ban lejátszódó folyamatokra, különböző véleményekre.