40%-kal csökkent az Egyesült Királyság EU-ba történő exportja

A brit áruk exportja az Európai Unióba 40,7%-kal, míg az import 28,8 %-kal csökkent az ONS adatai szerint januárban. 

A mért számok az elsők mióta új kereskedelmi szabályok léptek hatályba az EU és az UK között, továbbá ezen eredmények mutatják a legnagyobb csökkenést a mérés 1997-es megkezdése óta.  

Az ONS szerint a számok esése mögött nagyrészt átmeneti tényezők állnak.

Mindeközben az új adatok azt mutatják, hogy az UK gazdasága a harmadik lezárás alatt 2.9%-kal esett vissza, ebből következik, hogy mára már 9%-kal alacsonyabb, mint a koronavírus-járvány kezdete előtt volt. 

Mi történt a kereskedelemmel?

Mind az EU-ból származó import, mind az onnan származó export számai jelentősen csökkentek januárban – közölte az ONS. Az Egyesült Királyság által EU-ba exportált áruk értéke 2021 januárjában 5,6 milliárd fonttal csökkent, míg az EU-ból származó import 6,6 milliárd fontot esett vissza. 

Az ONS elmondta, hogy az országba érkező áruk csökkenése nagyrészt gépekben, szállítóeszközökben, valamint vegyi anyagokban mutatkozott meg. Különösen az autóimport, valamint a gyógyászati és gyógyszerészeti területek érintettek.

A KPMG az UK és az EU közötti kereskedelem zuhanása mögött a Brexitet véli. Ezzel szemben az UK kereskedelme az unión kívüli országokkal 1,7% -kal nőtt januárban.

A KPMG elmondta, hogy a decemberi intenzív készletfelhalmozás hozott némi kereskedelmi áramlást a Brexit határideje előtt. Az ONS szerint a vállalatok ahelyett, hogy új árukat vásároltak volna januárban, felhasználták ezt a készletet.

Ezenkívül az Egyesült Királyság és az EU közötti ideiglenes kereskedelmi megállapodás vége egybeesett egy új Covid-19 törzs felfedezésével az Egyesült Királyságban, amely további bonyodalmakat és késéseket okozott, mivel a tehergépjármű-vezetőket tesztelni kellett a La Manche-csatornánál.

Van ok aggodalomra?

A számadatok a brexit átállási időszakának vége óta elsők, valamint a legrosszabb visszaesést mutatják az összehasonlító mérések megkezdése óta. 

Az ONS szerint azonban az adatok azt is megmutatták, hogy bizonyos dolgok elkezdtek felgyorsulni. A cégek arról számoltak be, hogy a kereskedelem egyre könnyebbé válik, és szintje elkezdett helyreállni a hónap vége felé. 

5,4% -kal esett vissza azon vállalkozásoknak a száma, amelyek január közepe és utolsó hete között képtelenek voltak exportálni, emellett 3%-kal csökkent azok száma, akik importálni nem tudtak ebben az időszakban. 

Az ONS szerint az időszakra vonatkozó adatok „akadozóak” voltak, míg a Goldman Sachs „zajosnak” nevezte, mert sok minden történt, és még túl korai volt megmondani, hogy az esés mekkora része volt átmeneti.

A brit kereskedelmi kamarának gazdasági vezetője, Suren Thiru azonban azt mondta: „A UK-ből az EU-ba történő export jelentős visszaesése, különösen az EU-n kívüli kereskedelemhez képest, baljóslatú jelzést ad arra nézve, hogy a jelenlegi elszakadás milyen kárt okoz a Brexitet követően az EU-val folytatott kereskedelemben.

 „A gyakorlati nehézségek, amelyekkel a vállalkozások közvetlen szembesülnek, jóval túlmutatnak szimpla problémákon, és mivel a UK és az EU közötti kereskedelmi folyamatok továbbra is fennakadnak, a kereskedelem valószínűleg 2021 első negyedévében meghúzza az Egyesült Királyság gazdasági növekedését.” 

A kormányszóvivő kijelentette: „A tényezők egyedülálló kombinációja, ideértve a tavalyi készleteket, a Covid egész Európára kiterjedő leállásait és az új kereskedelmi kapcsolatunkhoz alkalmazkodó vállalkozásokat, elkerülhetetlenné tette, hogy az EU-ba irányuló export alacsonyabb legyen januárban, mint tavaly.

Ezek az adatok nem tükrözik a Brexit utáni általános EU-UK kereskedelmi kapcsolatot, és a fuvarozók és kereskedők kemény munkájának köszönhetően az Egyesült Királyság és az EU közötti fuvarok mennyisége február eleje óta visszatért a szokásos szintre.”

Bármely, az EU egyik országában gyártott termék külön tarifa és vám nélkül eladható bármely más tagországban. A legtöbb szolgáltatást nyújtók, például jog, orvostudomány, idegenforgalom, banki és biztosítási szakemberek működtethetnek vállalkozást minden tagországban. 

 

Az alábbi fordítás a “BBC: UK exports to European Union drop 40% in Januarycimű cikke alapján készült.

https://www.bbc.com/news/business-56370690

Nem tükrözi egyesületünk álláspontját, csupán betekintést próbálunk nyújtani az EU-ban lejátszódó folyamatokra, különböző véleményekre.