Az üvegházhatású gázok 2030-ig felére csökkentésére készült EU-s célkitűzés valószínűleg nem fog sikerülni

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói 2018-ban megállapodásra jutottak arról az éghajlatpolitikai célkitűzésről, amely szerint az unió 2030-ig legalább 55 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest. Ezzel szemben 2019-ben az Európai Unió kijelentette, hogy valószínűleg nem fogjuk tudni ezt a célt biztosítani, ezzel elveszítve az esélyt arra, hogy az éghajlatváltozás elleni harc vezető szereplője legyen.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség elárulta, hogy a meglévő intézkedések segítségével az EU jó úton jár afelé, hogy a következő évtizedben 30%-kal csökkentse a szén-dioxid és egyéb bolygót melegítő, szennyező anyagok kibocsátását az 1990-es arányhoz képest. Jelenleg a 28 országot magába foglaló tervezet 40%-os csökkenést tűz ki célul 2030-ig, és egyes ország vezetői szorgalmazták a cél 55%-ra való emelését, azzal a hosszú távú céllal, hogy gyakorlatilag minden új kibocsátás megszűnjön 2050-ig.

“Az újabb tendenciák megmutatják az előrehaladás lassulását olyan területeken, mint az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenése, ipari kibocsátások, hulladéktermelés, energiahatékonyság és a megújuló energia részarányának fejlesztése” – áll az ügynökség jelentésében – “A jövőre nézve a haladás jelenlegi üteme nem lesz elegendő a 2030-as és 2050-es éghajlati és energetikai célok teljesítéséhez.”

A jelentést akkor tették közzé, amikor csaknem 200 ország tisztviselői találkoztak Madridban az Egyesült Királyság klímatárgyalásain. Az EU új végrehajtó bizottsága később bemutatta a globális felmelegedés leküzdésére vonatkozó hosszú távú tervét – az Európai zöld megállapodás néven.

Az Európai zöld megállapodás egy olyan ambiciózus intézkedés sorozat, amely többek között az üvegházhatású gázok kibocsátásának nagy mértékű csökkentésére, az élvonalbeli kutatásba és innovációba való beruházásra és Európa természetes környezetének megőrzésére terjed ki.

A környezetvédelem élharcosa szerint az EU-nak több erőfeszítést kéne tennie annak érdekében, hogy a 2015-ös párizsi éghajlatvédelmi egyezmény célja: a globális felmelegedés a század végéig 1,5 celsius-fok alatt tartása továbbra is lehetséges legyen.

 „Az EU jelenlegi vezetői az utolsó generáció, amely megakadályozhatja az éghajlati összeomlást” – mondta Wendel Trio, a Climate Action Network Europe kampánycsoport igazgatója.

Trió megjegyezte, hogy az Európai Parlament nemrég szimbolikus „éghajlati veszélyhelyzetet” hirdetett.

„Az állampolgárok azt akarják, hogy ne 30 év múlva, hanem most cselekedjenek” 

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség jelentése szerint még mindig van esély a 2030-as és 2050-es hosszú távú célok és célkitűzések teljesítésére, abban az esetben, ha az országok felerősítik erőfeszítéseiket, azzal is számolva, hogy ehhez politikai szempontból érzékeny területeken is fel kell venni a harcot: például a fosszilis üzemanyagok támogatása.

Egy nemzetközi tudóscsoport által közzétett tanulmány megállapította, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok kibocsátása 1,7% -kal esett vissza 2018-tól 2019-ig, de Kína 2,6% -kal, India pedig 1,8% -kal.

Greta Thunberg, svéd aktivista szerint a tanulmány megmutatta, hogy „az égetően szükséges drasztikus csökkentések helyett a CO2-kibocsátásunk folyamatosan nő”.

„Még mindig gyorsan haladunk rossz irányba” – írta Thunberg személyes Twitter fiókján.

Az alábbi fordítás a “GlobalNews: European Union will likely miss 2030 greenhouse gas reduction target, report sayscimű cikke alapján készült.

https://globalnews.ca/news/6252752/european-union-climate-change-greenhouse-gases/

Nem tükrözi egyesületünk álláspontját, csupán betekintést próbálunk nyújtani az EU-ban lejátszódó folyamatokra, különböző véleményekre.